Altı kaval üstü şişhane hikayesi nedir?
Hikaye eskidir. Eskiden topların iç yüzeyi “boru” gibi pürüzsüzdü. Daha sonra top namlularına çıkıntılar, çizgiler veya “oluklar” açılırdı. Altı düğümlü oluğa “şeşhane” denir, yani “6 parça” anlamına gelir. Bir adam bir top yaptı, bunun yarısı eski tip “kaval” (topsuz) ve üst kısmı “şeşhane” (toplu) idi.
Üstü şişhane altı memişhane ne demek?
AÇIKLAMA: Altı Kaval, Üst Şişhane (Şeşhane) Kıyafetlerini kombinleyemeyen ve uyum sağlayamayanlara söylenmiş bir deyimdir.
Kaval ve şişhane neyin türleridir?
İstanbul’un ilçelerinden biri olan Şişhane’nin eski adı Şeşhane’ydi. “Şeş” altı, “hane” ise üretim işinin sonu anlamına geliyordu. Buradaki altı rakamı top ve tüfeklerdeki yiv sayısını ifade ediyor. Bilindiği üzere yivsiz tüfek ve toplara kaval denir.
Altı şişhane üstü gümüşhane ne demek?
O zamanlar bu ifade “Altı Kaval Üstü Şeşhane” olarak telaffuz ediliyordu. Altı Kaval Şişhane ne anlama geliyor? Altı Kaval Şişhane alakasız durum, uyumsuz kıyafetler ve uyumsuzluk anlamına geliyor.
Altı kaval üstü şişhane bir deyim mi?
“Altı kaval, şeşhane üstü” ifadesi, birlikte kullanılan ancak hiçbir şekilde uyum sağlamayan parçalar için kullanılır. Genellikle uyumsuz kıyafetler için kullanılan bir ifadedir. “Altı kaval, şeşhane üstü” ifadesi, alt ve üst kısımlar arasındaki uyumsuzluğa dikkat çeker.
Şişhane ismi nereden gelir?
Farsçada “altı” anlamına gelen “şeş” kelimesinden gelir. Osmanlı İmparatorluğu’nun son döneminde İstanbul’un ilçelere bölünmesi başladı ve çalışmalar Beyoğlu Belediyesi’nin bulunduğu bölümden başladı. “Şeşhane” zamanla “Şişhane” oldu. Bu alan “altıncı bölge” olarak da adlandırıldı.
Şeşhane mi şişhane mi?
İstanbul’un Beyoğlu ilçesine bağlı Şişhane ilçesinin asıl adı Şeşhane’dir. Zamanla Şişhane oldu.
Gümüşhane’ye neden Gümüşhane denir?
Büyük İskender’in hakimlerinden Phlikos’un, Gümüşhane’de gümüş madeni bulması üzerine buraya önem verdiği söylenir.
6 Alay Üstü Kalay Ne Demek?
AÇIKLAMA AÇIKLAMA AÇIKLAMA: İç ve dış mekanlar gibi iyi bakımı yapılmamış şeyler için kullanılan bir kelimedir.
Gümüşhane’nin eski adı nedir?
Osmanlı mali kayıtlarında ilk kez 18. yüzyılda “Gümüşhane” adıyla resmen anılmıştır. Ondan önce şehir merkezi 1200 yıldan fazla “Canca” olarak anılmış ve ilçeleriyle birlikte bölge binlerce yıl boyunca “Khalybia/Haldia” olarak adlandırılmıştır.