Sineşi ne demek?
Rahim içi hasara bağlı olarak oluşan ve kısırlığa yol açabilen rahim içi yapışıklıklara Asherman sendromu (sineşi) denir. Bu nadir sorunu yaşayan kadınlarda travmaya bağlı olarak rahimde skar dokusu veya yapışıklıklar oluşur.
Sineşi nedir tıp göz?
Synechiae (synechiae’nin çoğulu) gözünüzdeki dokular arasındaki yapışıklıklardır, yani dokular olmaması gereken yerlerde birbirine yapışır. İrisiniz (göz bebeğinizi içeren gözünüzün renkli kısmı) önündeki veya arkasındaki şeffaf dokuya yapıştığında oluşur. Synechiae (synechiae’nin çoğulu) gözünüzdeki dokular arasındaki yapışıklıklardır, yani dokular olmaması gereken yerlerde birbirine yapışır. İrisiniz (göz bebeğinizi içeren gözünüzün renkli kısmı) önündeki veya arkasındaki şeffaf dokuya yapıştığında oluşur.
Üveit sineşi nedir?
Üveit gözlerde şişlik, kızarıklık ve iltihaplanmaya neden olur ve ağrıya neden olur. Bazı durumlar üveit riskini artırabilir ve bilinen bir neden olmadan ortaya çıkabilir. Tedavi yöntemleri bu süreci aşabilir ve görme kaybını önleyebilir. Bazı üveit türleri tedaviden sonra tekrarlayabilir.
İntrauterin sineşi ne demek?
Rahim içi yapışıklıklar (rahim içi sineşi, Asherman sendromu): Rahim içi yapışıklıklar genellikle uterusa travma veya şiddetli intrauterin enfeksiyonlardan sonra oluşur. Genellikle küretaj veya diğer intrauterin cerrahi prosedürlerden sonra gelişirler.
Vajinal yapışıklık kaç yaşında geçer?
Vakaların %90-95’inde labial sertlik tedavi olmaksızın 6 ay içinde kendiliğinden kaybolabilir. Kızların kalan %5-10’unda ise 4-5 yaşına kadar müdahaleye gerek kalmadan kendiliğinden kaybolabilir.
Kapalı vajina ne demek?
Labial füzyon nedir? Kızların iç dudaklarının genital bölgede birbirine yapışık olması durumudur. Halk arasında “uterin yapışıklıklar” veya “servikal kapanma” olarak da bilinir.
En zor göz ameliyatı hangisi?
Vitrektomi ameliyatı, ameliyat sonrası görme durumunu tahmin etmek açısından doktorların gerçekleştirebileceği en zor ameliyattır.
Sineşi açılması nedir?
Asherman sendromu, rahim içi hasara bağlı olarak oluşan ve kısırlığa neden olan rahim içi yapışıklıklara verilen isimdir. Rahimdeki yapışıklıklar rahim iç duvarını tahrip ederek embriyonun rahme tutunmasını engeller.
Ön segment nedir?
Gözün ön kısmına ön segment denir. Başlıca işlevi, göze giren ışık ışınlarını retinaya odaklamaktır. Buna, gözün en yüzeysel ve şeffaf kısmı olan kornea ve nesnelere odaklanmamıza yardımcı olan gözümüzün doğal merceği olan kristalin lens dahildir. 10 Haziran 2022 Gözün ön kısmına ön segment denir. Başlıca işlevi, göze giren ışık ışınlarını retinaya odaklamaktır. Buna, gözün en yüzeysel ve şeffaf kısmı olan kornea ve nesnelere odaklanmamıza yardımcı olan gözümüzün doğal merceği olan kristalin lens dahildir.
En tehlikeli göz hastalığı nedir?
Gözün en tehlikeli hastalıklarından biri olan glokom, türünün en yaygın hastalıklarından biridir. Oküler hipertansiyon uzun yıllar boyunca asemptomatik olabilir ve kalıcı körlüğe yol açabilir.
Ön kamara nedir?
Ön göz yuvası iki ayrı bölmeden oluşur. Ön bölme, önde kornea ve iris arasında yer alır ve arkadan daha geniştir; arka bölme ise arka bölmedir. Gözün ön bölme açısı, kornea ve irisin birleşmesinden oluşur ve bu köşede trabeküler bir ağ vardır.
Göz içi iltihapları nelerdir?
Göz çevresindeki yağ bezlerinin, kirpik diplerinin ve göz kapaklarının iltihaplanması göz çevresindeki enfeksiyonlardır. Buna karşılık, gözün içindeki enfeksiyonlar endoftalmit, üveit, konjonktivit ve keratit olarak listelenir.
Şinesi nedir tıpta?
Ashermann sendromu veya “intrauterin yapışıklıklar” olarak da bilinir; Bunlar, uterus boşluğunun bir kısmında veya tamamında oluşan ve bu uterus boşluğunun kapanmasına ve tıkanmasına yol açan yapışıklıklardır. Yapışıklıklar tıbbi literatürde “adhezyon” veya “sineşi” olarak da adlandırılır.
Uterin kavitede ne demek?
TANIM: Uterus boşluğunun (intrauterin) ve fallop tüplerinin açıklığını, uterusun transvajinal kanülasyonu, boşluğa kontrast madde verilmesi ve daha sonra floroskopik gözlem altında seri X-ışınları çekilerek değerlendirmek için yapılan bir testtir.
Histeroskopide ne yapılır?
Histeroskopi, rahmin alt kısmında yer alan ve vajina ile rahim arasında bağlantı bulunan, kadın üreme organı olan rahim ağzının içinin, histeroskop adı verilen ince, ışıklı ve esnek bir tüp yardımıyla incelenmesidir.
Vajinal sineşi nedir?
Vajinal Yapışma | Labial sineşi adı verilen durum, vulvanın (dış kadın genital bölgesi) iç dudaklarının birbirine yapışmasıdır. Bu durum çoğunlukla tıbbi muayene sırasında fark edilir, ancak bazen ebeveynler bebeklerine bakarken bunu fark ederler.
Sineşi nasıl tedavi edilir?
Rahimin tüm iç kısmı birbirine yapışıp tamamen kapanabilir. Tedavi histeroskopi ile yapılır.
Rahim yapışığı neden olur?
Rahim içi yapışıklıklar çoğunlukla pelvik inflamatuar hastalık (PID), endometriozis, cerrahi prosedürler veya kronik inflamasyon gibi faktörlerden kaynaklanabilir. Bu durum, uterusun iç yüzeyinde, fallop tüplerinde ve çevreleyen organlarda oluşan yapışıklıkları içerir.
Burunda sineşi nedir?
Burun içindeki mukoza yüzeyleri arasında yapışıklıklar oluşması nedeniyle, burun sineşisi adı verilen bu yapışıklıklar nedeniyle hastalar ameliyattan kısa bir süre sonra tekrarlayan burun tıkanıklığı, horlama, uyku bozuklukları ve buna bağlı olarak yaşam kalitesinin düşmesi gibi sorunlar yaşayabilirler.