İki dava aynı anda açılabilir mi?
Davanın usul hukuku açısından değerlendirilmesinde davacı, aynı davada davalıya karşı birden fazla bağımsız asıl iddiayı birleştirebilir, yani aynı dava ile birden fazla iddia ileri sürebilir.
Birleştirme hangi mahkemede yapılır?
Aynı düzeyde ve unvanda mahkemeler ne anlama gelir? Her iki davanın da görüleceği mahkeme Asliye Hukuk Mahkemesi, Sulh Hukuk Mahkemesi, İş Mahkemesi veya Aile Mahkemesi olmalıdır. Birleştirme kararı ikinci davanın açıldığı mahkeme tarafından alınacak ve bu karar diğer mahkeme için bağlayıcı olacaktır.
Birlikte dava nasıl açılır?
İsteğe bağlı ortak davalılarla, ortak davalılar davalarını bir dilekçeyle birlikte sunabilirler. Talep edilen taleplerin miktarı dilekçede her davacı için ayrı ayrı belirtilmelidir. İsteğe bağlı ortak davalılar davayı birlikte yürütebilirler. Ancak, davaları birbirinden bağımsızdır.
Birleştirme talepli dava nasıl açılır?
Davaların birleştirilmesi talebi, başvuru yoluyla veya duruşmada sözlü olarak yapılabilir. Mahkeme, önündeki iki dava arasında bir bağlantı olduğunu tespit ederse ve yargılamanın daha iyi akmasını sağlamak için gerekli görürse, bu iki davayı birleştirmeye karar verir.
Dava birleştirilirse ne olur?
Birleştirilmiş davalarda tek bir prosedür yürütülür ve ortak delil bir kez toplanır. Bu, mahkemeye aynı yargı alanındaki uyuşmazlığın tüm taraflarının çıkarlarını belirleme ve değerlendirme ve uyuşmazlığı bu çerçevede çözme fırsatı verir.
Aynı konuda tekrar dava açılabilir mi?
Esas itibariyle kesin hüküm, mahkeme kararına atfedilen hukuki gerçeklik niteliğidir². Bu hukuki gerçeklik nedeniyle, aynı taraflar arasında ve aynı dava sebebine dayanarak aynı konuda yeni bir dava açılamayacağı kabul edilmiştir.
Mahkeme dosyası neden birleştirilir?
Bu hükmün amacı, devam eden uyuşmazlıkların birlikte karara bağlanmasını uygun kılmaktır. Amaç, tüm delillerin birlikte değerlendirilmesi, daha adil bir karara varılması ve alınacak kararlarda olası değerlendirme hatalarının önlenmesidir.
Karşı dava farklı mahkemede açılır mı?
Karşı dava, asıl davanın görüldüğü mahkemeye açılmalıdır. Maddi gereklilikler karşılansa bile, başka bir mahkemede açılan davalar karşı dava olarak değerlendirilmez. Karşı dava, davalı tarafından asıl davacıya karşı açılır. Karşı dava ne bir davadır ne de bir savunma gerekçesidir, daha ziyade tamamen yeni ve bağımsız bir davadır.
Aynı dava nedir?
Dava, aynı davacı tarafından aynı davalıya karşı açılmalıdır. Açılan tüm davalar aynı mahkeme şubesinde ve aynı yargısal prosedür altında açılmalıdır. Tüm başvurular ortak bir mahkemede açılmalıdır.
Param yok nasıl dava açabilirim?
“Param yok, boşanma davası nasıl açabilirim?” sorusunun cevabı, hukuki yardım başvurusunda bulunmanız gerektiğidir. Hukuki yardım başvurusu kabul edilen kişiye Baro tarafından bir avukat atanır ve kişi yasal masraflardan muaf tutulur.
Dava açma ücreti ne kadar?
Buna göre dava açarken mahkemeye ödemek zorunda olduğumuz harç ve masrafları hesaplayalım. Dava açma harcı: 427,60 TL (2024 yılı için). Masrafların peşin ödenmesi: İkili davada 1.
Savcının dava açma süresi ne kadardır?
Kamu davası açma takdir yetkisi savcıya aittir. Savcı tarafından iddianame hazırlandıktan sonra mahkemece kabul edilir ve mahkemenin kabulünden itibaren 15 gün geçtikten sonra kamu davası açılır.
Birleştirme talebi ne zaman yapılır?
(1) Aynı yargı çevresindeki aynı derece ve aynı unvana sahip hukuk mahkemelerinde açılan davalar, ilk davanın açıldığı mahkemeye başvurulması üzerine veya kendiliğinden, aralarında bağlantı varsa davanın her aşamasında birleştirilebilir.
Birleştirme talepli dava dilekçesi nedir?
Dosyaların birleştirilmesi talebine örnek; Konusu ve tarafları aynı, referans numaraları farklı ancak aynı olan iki ayrı dosyanın birleştirilmesi talebine örnek olup, bu dosyalardan birinde verilen kararın diğerini de etkilemesi söz konusudur.
Karar türü birleştirme ne demek?
İçtihat birleştirici kararlar, benzer konularda bağlayıcı olan ve daireler arasında farklı yorumlardan doğabilecek uyuşmazlıkların hukuk güvenliğini olumsuz etkilemesini önlemek amacıyla özel bir içtihat benimseyen Resmî Gazete’de yayımlanan kararlardır.
2. duruşmada karar verilir mi?
Kaçırılan duruşma ilk duruşma ise, mahkeme sanığın veya davacının ikinci duruşmaya katılmasını zorunlu kılmaya karar verecektir. Sanık ilk iki duruşmaya katılmazsa, sanığın tutuklanması için bir emir çıkarılabilir.
Karşı dava farklı mahkemede açılır mı?
Karşı dava, asıl davanın görüldüğü mahkemeye açılmalıdır. Maddi gereklilikler karşılansa bile, başka bir mahkemede açılan davalar karşı dava olarak değerlendirilmez. Karşı dava, davalı tarafından asıl davacıya karşı açılır. Karşı dava ne bir davadır ne de bir savunma gerekçesidir, daha ziyade tamamen yeni ve bağımsız bir davadır.
Davalı birden fazla ise dava nerede açılır?
MADDE 7 – (1) Davalı birden fazla ise, dava bunlardan birinin yerleşim yeri mahkemesinde açılabilir; ancak kanun, davanın sebebine göre davalılar hakkında birlikte görevli mahkemeyi öngörüyorsa, dava o yer mahkemesinde görülür.
Birden fazla kısmi dava açılabilir mi?
Kısmi talepten sonra açılan ek talepte, fazlaya ilişkin talebin geçerliliğini koruması ve davacının hukuki avantajlara sahip olması kaydıyla, kural olarak birden fazla ek talepte bulunulması da mümkündür.
Tavsiyeli Bağlantılar: Huzurlu Bir Aile Için Neler Yapılmalıdır