İçeriğe geç

Rüçhaniyet Ne Demek Osmanlıca

Rüesa ne demek Osmanlıca?

Kubbealtı Sözlüğü (ﺭﯘﺳﺎﺀ) i. (Ar. re’īs, ru’esā”nin çoğul hali) reisler, başkanlar: Kırım Savaşı sırasında ordularımız iyi örgütlenmişti ve liderlerimiz askeri eğitimden geçmişlerdi (Nâmık Kemal).

Rükn ne demek Osmanlıca?

Rukn kelimesi Arapça kökenli bir kelimedir. “Rukn” kelimesinden türemiştir ve “köşe taşı, temel, önemli parça” anlamına gelir. Arapçada, özellikle İslam dini bağlamında kullanılan bir terimdir.

Şeniyet ne demek Osmanlıca?

şeniyet – Nişanyan Sözlüğü. Arapça şaˀn شأن kelimesinden türemiştir ve “şey, nesne, olgu” anlamına gelir. Bu kelime, Arapça şyA kökünden gelen ve aynı anlama gelen şayˀ شيء kelimesinin faˁl ölçüsündeki mastardır. Daha fazla bilgi için Şey makalesine bakın.

Rehgüzar ne demek Osmanlıca?

Geçit, sokak, geçit.

Osmanlıca çingene ne demek?

Osmanlıca metinlerde Çingene kelimesiyle birlikte Kıbti (kadın kibtiyyesi), Çin-gane, Cingene kelimeleri de kullanılmaktadır.

Rüşen ne demek Osmanlıca?

Ruşen kelimesi ışık ve aydınlığı ifade eden bir kelimedir. Osmanlı döneminde bu anlamda kullanılan bir kelimedir. Günümüzdeki karşılığına Aydınlanma da denir.

Bir rükün ne demek?

Bir komitenin veya şirketin en önemli üyelerinden herhangi biri.

Zaid rükün ne demek?

Başka bir deyişle, birincil rükün, “yokluğunda bütün ve hüküm tamamen ortadan kalkan asıl unsur” anlamına gelir. Zammî rükün ise, fiilin vazgeçilmez şartlarından biri olmakla birlikte, bazı hallerde ortadan kalkabilecek veya yokluğu bütünü ve hükmü ortadan kaldırmayan unsuru da ifade eder.

Rukni ne demek?

1. Yüce, yüce, yüce, sağlam: “Rükn-i rekin.”

Mevad ne demek?

Her şeyin özü ve esası.

Sühen ne demek Osmanlıca?

“Suhan” olarak da yazılan kelime, yazı ve söz anlamına geliyor.

Osmanlıcada Seniyye ne demek?

Arapça bir kelime olan irade, “istemek, arzulamak” anlamına gelir; “meram, emir, karar” anlamlarına gelir. İrâde-i seniyye ise “padişahın emri” anlamına gelir ve sözlü ve yazılı olmak üzere iki kısma ayrılır. Sözlü irade, padişahın sadrazama bizzat ilettiği bir emre karşılık kullanılan bir ifadedir.

Resail Osmanlıca ne demek?

Risâle (risalet, çoğulu resâil), sözlükte “göndermek” anlamına gelen irsâl kelimesinin bir ismi olup “sözlü veya yazılı bir mesajın iletilmesi” anlamında “mesaj” anlamına gelmektedir.

Ruzname ne demek Osmanlıca?

Türkçede günlük anlamına gelen Rûznâme, tarih araştırmalarında Osmanlı padişahlarının gizli katipleri tarafından yazılan günlükleri ifade eder.

REZM osmanlica ne demek?

Rezmise, “savaş, açık meydan muharebesi” anlamına gelir; Kadı Burhaneddin ise savaş ve kan dökmeyle tanınır.

Eski Türkçede ruh hali ne demek?

Türk ve Altay halk inanışlarında hayalet – ruh. Tın (Dın, Din, Çın, Çin) olarak da anılır.

Osmanlıca rakı ne demek?

Raki, Arapça arak kelimesinin farklı bir telaffuzudur ve “damıtılmış” anlamına gelir. Arak; “terlemek, damlamak” anlamına gelen ˁaRİKA (عَرِقَ) fiilinden türemiştir ve damıtma işleminin keşfedildiği 11. yüzyıldan bu yana genel olarak Arap coğrafyasında damıtılmış tüm içkileri ifade eder.

REZM ne demek Osmanlıca?

Rezm kelimesi Arapça kökenli bir kelimedir. “Rezm” kelimesi zorluk, zahmet ve zorluk anlamına gelir.

Resail Osmanlıca ne demek?

Risâle (risalet, çoğulu resâil), sözlükte “göndermek” anlamına gelen irsâl kelimesinin bir ismi olup “sözlü veya yazılı bir mesajın iletilmesi” anlamında “mesaj” anlamına gelmektedir.

Tavsiyeli Bağlantılar: Orta Türkçe Dönemi Hangi Yüzyılları

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir