İçeriğe geç

Ttk 356 Nedir

TTK 396 nedir?

Türk Ticaret Kanunu’nun 396. maddesi, anonim şirketlerde yönetim kurulu üyeleri için rekabet yasağını düzenlemektedir. Bu yasağın amacı, şirketin yönetimi ve işleyişinde söz sahibi olan kişilerin görevlerini kötüye kullanmalarını ve şirkete zarar verebilecek eylem ve faaliyetlerde bulunmalarını önlemektir.

TTK 395 nedir?

Madde metni (1) Yönetim Kurulu üyesi, Genel Kurulun izni olmadan Şirket ile kendi adına veya başkası adına herhangi bir işlem yapamaz; aksi takdirde Şirket, işlemin geçersizliğini ileri sürebilir. Karşı taraf böyle bir iddiada bulunamaz. (2) (Değişik: -6335/17 md.)

TTK 367 nedir?

6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun (“TTK”) 367. maddesi uyarınca, anonim şirketlerin yönetim kurulu, hazırlayacağı ve uygulayacağı bir iç yönerge ile şirketin yönetimine ilişkin bazı yetkileri, bazı yönetim kurulu üyelerine veya şirket ortağı olmayan üçüncü kişilere devredebilir.

TTK 55 nedir?

Görüldüğü üzere Türk Ticaret Kanunu’nun 55. maddesindeki düzenleme ticari hayattaki hileli ve dolandırıcı davranışların hemen hepsini haksız rekabet olarak düzenlemiş, hiçbir açık nokta bırakmamıştır.

TTK 380 nedir?

Türk Ticaret Kanunu’nun 380. maddesindeki mali yardım yasağı, kaldıraçlı satın alma işlemlerini yasaklayan bir düzenleme içermektedir. Kaldıraçlı devralma işlemleri, kullanılacak finansmanın hedef şirketin varlıkları ile teminat altına alındığı bir şirket satın alma finansmanı biçimidir.

TTK 574 nedir?

Türk Ticaret Kanunu (TTK), Madde 574, limited şirketlerde ortak sayısının elliyi geçemeyeceğini belirtmektedir. Bu hüküm, 6102 sayılı yeni Türk Ticaret Kanunu’nda ve 6762 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nda ve 845 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nda yer aldığı şekliyle aynen korunan nadir hükümlerden biridir.

TTK 645 nedir?

MADDE 645 – (1) Kambiyo senetleri, içindeki hakların senetten ayrı olarak ileri sürülmesi veya başkasına devredilmesi mümkün olmayan senetler anlamına gelir. B) Senetten doğan borçlar  MADDE 646 – (1) Kambiyo senedi borçlusu, sadece senedin teslimi karşılığında ödeme yapmakla yükümlüdür.

TTK 399 nedir?

TTK m. 399/1’e göre denetçi şirketin genel kurulu tarafından seçilir. Şirketler topluluğunun denetçisi de ana şirketin genel kurulu tarafından seçilir. Genel kurulun bu yetkileri devredilemez. Bu nedenle denetçinin seçimi şirket sözleşmesi ile yapılamaz ve bu yetki yönetim kuruluna tam olarak devredilemez.

TTK 416 nedir?

Kanun koyucu, genel kurul toplantılarında toplantıya çağrı törenini zorunlu kılarak, Türk Ticaret Kanunu’nun 416. maddesi uyarınca, tüm pay sahiplerini toplantı ve gündemi hakkında bilgilendirmeyi ve onlara hazırlık yapma fırsatı vermeyi amaçlamaktadır[1]. Bu çerçevede, pay sahipleri, genel kurulda pay sahipliği haklarını kullanabilmektedir.

TTK 342 nedir?

MADDE 342 – (1) Fikri mülkiyet hakları ve sanal ortamlar dâhil olmak üzere, nakit olarak değerlendirilebilen ve devredilebilen sınırlı ayni hak, rehin veya tedbire konu olmayan malvarlıkları ayni sermaye olarak konulabilir. Resmî işlemler, şahsi işler, ticari itibar ve haksız talepler sermaye olamaz.

TTK 338 nedir?

TTK Madde 338 Asgari sayı MADDE 338 – (1) Anonim şirketin kurulması için, 330 uncu madde hükmü saklı kalmak üzere, ortak olan bir veya daha fazla kurucunun bulunması gerekir. (2) Ortak sayısı bire düşerse, durum bu sonucu doğuran işlemin yapıldığı tarihten itibaren yedi gün içinde yönetim kuruluna yazılı olarak bildirilir.

TTK 370 nedir?

TTK Madde 370 Genel MADDE 370 – (1) Esas sözleşmede aksine hüküm bulunmadıkça veya yönetim kurulu tek kişiden oluşmadıkça temsil yetkisi yönetim kuruluna aittir ve çift imza ile kullanılır. (2) Yönetim kurulu, temsil yetkisini bir veya daha fazla murahhas üyeye veya murahhas üye olarak üçüncü kişilere devredebilir.

TTK 371 nedir?

Türk Ticaret Kanunu’nun 371. maddesi, temsil yetkisinin sınırlandırılmasının iyi niyetli üçüncü kişilere karşı bir etkisinin olmayacağını hükme bağlamıştır. Bunun istisnası olarak, temsil yetkisi yalnızca merkez veya şubenin işleriyle sınırlı tutulabilir veya temsil yetkisinin birlikte kullanılması sınırlandırılabilir.

TTK 553 nedir?

TTK’nın 553. maddesi, kanun veya şirket sözleşmesi kapsamındaki yükümlülüklerini ihmalkarlıkla ihlal edenlerin kimlerden sorumlu tutulabileceğini belirtir. Bu bağlamda kurucular, yönetim kurulu üyeleri, yönetici müdürler ve tasfiye memurları dikkate alınır.

TTK 54 nedir?

6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun (“TTK”) 54. maddesinde yer alan haksız rekabet düzenlemesinin amacı “adil ve etkilenmeyen bir rekabet ortamının sağlanması”dır.

Anonim şirketlerde rekabet yasağı kimlere karşı uygulanır?

Yukarıda açıklandığı üzere, TTK Yönetmeliği anonim şirketlerde kanuni rekabet yasağını sadece yönetim kurulu üyeleri için öngörmüş olup, pay sahipleri açısından kanunen bir rekabet yasağı yükümlülüğü bulunmamaktadır.

TTK 338 bildirimi nedir?

TTC’ye hoş geldiniz.

TTK 376 madde nedir?

Maddede doğru olarak şöyle denilmektedir: “Sermayenin artırılmasına karar verildiği takdirde, her ortak zarar sebebiyle tahsil edilemeyen tutarı karşılayacak miktarda para ödemekle yükümlüdür.” Her ortak, tamamlamaya payı oranında katılabilir ve verdiğini geri alamaz.

Rekabet yasağı nedir TTK?

Hukukumuzda, haksız veya hukuka aykırı rekabet teşkil eden eylemlere ilişkin hükümler bazı kişiler açısından yeterli olmamakta; bu hükümler, bazı kişilerin kanunda belirtilen koşullar altında rekabet yasağı sözleşmesi yapmasını yasaklamakta ve bunlara “rekabet yasağı maddesi” denmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir