İçeriğe geç

Kinayeli Ne Anlama Gelir

Kinayeli ne demek?

Alaycı bir ifade aynı zamanda kelimenin gerçek anlamını da ifade edebilir. Başka bir deyişle, ima, metaforlar aracılığıyla dolaylı olarak gerçeği söylemek anlamına gelir. Çoğu deyim mecazi anlamda kullanıldığı için alegoriktir.

Kinayeli ne demek TDK?

Bir asır önceki sözlüklerde, ima neredeyse “zıt düşünceye atıfta bulunarak konuşmak” olarak açıklanıyordu. Yani kelime; tam tersine, uzak anlamını anlamak niyetiyle. Bu ifadenin amacı, kelimenin açık anlamını gizlemektir.

Kinaye nedir diğer adı?

Edebi bir eserde, bir sözcüğün hem gerçek hem de mecaz anlamlar taşıyacak biçimde, çoğunlukla benzetme, gönderme veya başka bir deyişle gönderme amacı gütmeden kullanılması.

Kinayeli konuşma ne demek?

[1] Bir konuyu açık ve anlaşılır bir şekilde anlatmak yerine dolaylı yollarla anlatmak. Başka bir şey ifade edecek şekilde alaycı bir şekilde konuşmak.

Kinayeli sözler nelerdir?

Bunlara açık sözler denir. Diğerleri boşanma anlamına gelen veya başka bir anlamı olabilen sözlerdir. Bu tür ifadelere imalı sözler denir. “Babanın evine git,” “Git,” “Sen benim karım değilsin,” “Ben senin kocan değilim.” Bu tür ifadeler boşanmada kullanılan alaycı sözler arasındadır.

Kinayeli cümle ne demek?

6) İmalı İFADE: *Bunlar alay, iğneleme veya tam tersi niyet barındıran cümlelerdir.

Kinayeli bakış ne demek?

Türk Dil Kurumu’nca “ima” kelimesi incelendiğinde, “düşünülmek isteneni dolaylı yoldan anlatan söz” ifadesiyle birlikte kullanıldığı görülmektedir. Ayrıca örtülü, dokunaklı veya sitem dolu bir söz olarak da kullanılmaktadır.

Kinayeli laf ne demek?

Bu ifadeler bir şeyi dolaylı veya mecazi olarak ifade etmek için kullanılır ve dilin anlaşılması, yorumlanması ve kullanılması açısından önemlidir. İma, mecazi anlamı olan bir kelime veya ifadenin gerçek anlamını kastetmek mümkün olacak şekilde kullanılmasıdır.

Kinayeli söyleşi ne demek?

İma, bir sözcüğü hem gerçek hem de mecaz anlamını, onu taklit etme niyeti olmadan ima edecek şekilde kullanma sanatıdır; ancak, imada mecazlı bir anlam amaçlanır. Mecazi bir sözcüğü mecazlı bir anlamda kullandığımızda; “Gerçekte de durum böyle olabilir.” diye düşünürüz.

Kinaye örnekleri nelerdir?

– “Çok sıkıntı çektik ama sonunda doğru yoldayız.” – “Ne yapalım, bir kere kaydı.” – “Dostumuz bize o taşı atınca durup düşünmeliyiz.” – “Atılan ok geri dönmez.” 4 Mayıs 2021

Arapça kinaye ne demek?

Öz. Sözlükte “bir kelimeyi söyleyip o kelimeyle başka bir anlamı kastetmek” anlamına gelen işaret, “bir kelimeyi hem gerçek anlamını hem de o anlamın dışında kastedilen ikinci anlamını aktaracak şekilde kullanmak” anlamına gelen bir Arapça retorik terimidir.

Kinaye hangi dil konuşulur?

Arap dili ve edebiyatının en önemli kaynakları olan Kur’an-ı Kerim’de ve Peygamber Efendimiz (s.a.v.)’in hadislerinde hakikat, mecaz, teşbih, icâz, itnab, müsavat gibi edebî sanatlara ve özellikle de teşbih ve istiareye yaygın olarak yer verilmiştir.

Tariz nedir TDK?

Türk Dil Kurumu, sözlüğünde yer alan “tariz” sözcüğü hakkında bir açıklama yaptı. Tariz ne anlama geliyor, TDK sözlüğü ne anlama geliyor? Türk Dil Kurumu, Tariz sözcüğünü açık olmayan bir şekilde, yani kapalı bir şekilde, dolaylı olarak, doğrudan konuşma ve hiciv olmadan açıklıyor.

Kinaye değinmece ne demek?

Romanlar, kısa öyküler ve denemeler gibi düzyazı eserlerde ve gazeller ve kasideler gibi şiir eserlerinde birçok söz sanatı kullanılır. Bu söz sanatlarından biri de imadır, aynı zamanda ima olarak da adlandırılır. Birisi söylenecek şeyi doğrudan değil de dolaylı olarak ifade ettiğinde buna ima denir.

Kinaye nedir tyt?

*Bir sözcüğü hem gerçek hem de mecaz anlamını, onları taklit etme amacı gütmeden ima edecek şekilde kullanmaya gönderme denir. *Alegorinin daha çok mecaz anlamı vardır. Örnek: Bir mumun dibinde ışık olmaz.

Kinayeli bir anlatım ne demek?

Kamuoyunda ima, bir kelimeyi veya ifadeyi örtülü bir şekilde ifade etmek, onunla dalga geçmek, onunla dalga geçmek olarak tanımlanır. Başka bir deyişle, “iddia edilen ifade” cümlede ifade edilen fikrin genellikle alaycı bir şekilde kasıtlı bir şekilde ifade edilmesidir.

Kinaye nedir örnek cümleler?

– “Ateş düştüğü yeri yakar.” – “Böyle yürürlerse gece vakti mahalleye varırlar.” – “Çocukların isyanı herkesi ayağa kaldırdı.” – “Çok zorluklar yaşadık ama sonunda doğru yoldayız.” 4 Mayıs 2021

Kinayeli söyleşi ne demek?

İma, bir sözcüğü hem gerçek hem de mecaz anlamını, onu taklit etme niyeti olmadan ima edecek şekilde kullanma sanatıdır; ancak, imada mecazlı bir anlam amaçlanır. Mecazi bir sözcüğü mecazlı bir anlamda kullandığımızda; “Gerçekte de durum böyle olabilir.” diye düşünürüz.

Arapça kinaye ne demek?

Sözlükte “bir kelimeyi söyleyip o kelimeyle başka bir anlamı kastetmek” anlamına gelen “kendi. İma”, “bir kelimeyi hem gerçek anlamını hem de o anlamın dışındaki ikinci anlamını aktaracak şekilde kullanmak” anlamına gelen bir Arapça retorik terimidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir